september 2021
The Ansichten Club participated in the exhibition Departures in MAMA in Rotterdam.
On invitation by curator Annosh Urbanke the Ansichten Club reflected on a contemporary trope in tourism.
September/October, 2021 @ MAMA, Rotterdam
>
>
>
Exhibition text (Dutch):
Deze tentoonstelling, gegoten in de vorm van een reisbureau, nodigt je uit de positie van de toerist te verkennen. In dit reisbureau staat niet de bestemming centraal. Hoewel deze tentoonstelling zich positioneert binnen een geglobaliseerde vorm van toerisme, tekent zich een specifieke geografische context af, namelijk het vertrekpunt. De modelvliegtuigen of het fotobehang zijn in dit reisbureau vervangen voor een onderzoeksstation waarbij ieder werk een eigen geografie en reis verkent. In deze setting wordt de bezoeker, als potentiële toerist, het advies gegeven om het eigen vertrekpunt te onderzoeken voordat in post-pandemische tijden het reisverkeer als vanouds losbarst. Waar wil je straks naartoe en hoe? Vanuit waar vertrek je?
De toerismesector biedt de West-Europese toerist een eindeloos scala aan belevingen, kant en klare ervaringen die zo aan te schaffen zijn. De huidige generatie West-Europese twintigers en dertigers hebben mogelijkheid gezien zich als toerist naar de meest verre oorden te verplaatsen. In de huidige belevingseconomie wordt het vooral toegejuicht om jezelf elders met levenservaringen te verrijken. West-Europese toeristen bewegen veelal vanuit een economische voorsprong die zorgt voor een grote mate van bewegingsvrijheid – een privilege waarbij maar weinig verantwoording hoeft te worden genomen als toerist. Dit zorgt voor onevenredige verhoudingen. Verhoudingen waarbij de negatieve effecten vooral gevoeld worden door degenen die niet dit privilege hebben, terwijl de West-Europese toerist zich doorgaans nauwelijks bewust is van het privilege om zo vrij en grenzeloos door de wereld te mogen en kunnen bewegen.
Departures onderzoekt of het mogelijk is om afscheid te nemen van de huidige toeristische industrie en de relatie tussen toerisme en huidige (neo)koloniale machtsverhoudingen. De werken in deze tentoonstelling kennen hun eigen geografie. De kunstenaar heeft al een reis gemaakt en neemt de bezoeker mee. Door middel van hun insteek en maakproces komen we erachter wat hun vertrekpunt is geweest. Enkele werken spreken vanuit toeristische beeldcultuur, andere reflecteren vanuit dekoloniaal perspectief op de toeristenindustrie, of bieden juist een ‘tool’ om je blik te verruimen. Dit reisbureau beweegt langs deze verschillende vertrekpunten. De werken activeren sensorische en beschouwende vormen van reizen die een andere belevenis van plek, context en navigeren in gang zetten.
Gecureerd door Annosh Urbanke