Ongerept
by Elki Boerdam
November 2017

Ongerepte natuur is een slogan. Een verkooptruc, een belofte. Ongerepte natuur suggereert plekken die niet of nauwelijks meer bestaan. En juist die exclusiviteit maakt de ongerepte natuur zo aantrekkelijk. Plekken die nog niet door de menselijke ratio zijn bedoezeld. Lijkt je dat niet heerlijk? 

Elke dag als we over onze smartphones vegen en in onze schermen staren worden we geconfronteerd met dat alles wat we daar zien speciaal voor ons gemaakt is. Alles ontstaat en bestaat voor en door ons gebruik. En hoewel we het hier toch een beetje zelf naar gemaakt hebben, verlangen we af en toe ook wel eens naar iets ongerepts. 

Iets wilds, iets onbegrijpelijks, iets wat door zal gaan ook al zouden wij niet eens bestaan. Een gevoel van nietigheid, nutteloosheid en vooral van ondoorgrondbare schoonheid. Of zoals Thomas de Zengotita dit moderne verlangen omschrijft in zijn boek Mediated: We want to be in awe.

Ongerepte natuur zie je dus ook vaak terug in vakantiefolders, Tui reclames of bij die ene follow op Instagram. Elementen uit de ongerepte natuur worden hun eigen iconen. Een woestijn, een waterval, een donker bos en een topje van een berg zijn aan de ene kant onbereikbaar in hun ongereptheid, aan de andere kant hebben we elke dag toegang tot de plaatjes ervan. Natuurlijke omgevingen worden plekken van performance. Plekken waar de show van de ongerepte natuur zich afspeelt waarin wij kunnen figureren maar die we vooral zelf kunnen regisseren.

De aanleiding van Ongerept was een serie ansichtkaarten verzameld in Noorwegen (hierboven een selectie). Deze verzameling leidde onder andere ook tot de publicatie Living on the Edge die binnenkort zal verschijnen.Hoe machtig moet het voelen om daar boven op dat puntje te staan, de wilde ongerepte natuur onder je, als een leeuwenkoning uit te kijken over de wereld waarin je bestaat. Natuur die er zomaar is, niet voor jou op maat gemaakt maar gewoon is ontstaan. Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn. En als je dan nog iets naar links draait valt het licht precies goed op je gezicht. Net op tijd voor het piepje van de ongerepte zelfontspanner.


Screenshot van de resultaten van Trolltunga op Google Images.